Brodyrens historia

Brodyr är samlingsnamnet för ett mycket gammalt hantverk där man syr ett mönster på ett textilunderlag. Modern brodyr utförs med speciella brodyrmaskiner med hög kapacitet, men historiskt utfördes brodyr alltid manuellt.

Ibland var det inte bara tråden som utgjorde utsmyckningen, man kunde också sy fast pärlor, paljetter eller t.o.m ädelstenar. En brodyr var ett tidskrävande hantverk som kunde representera ett betydande värde.

Traditionellt broderades i första hand vardagsföremål som kläder och möbelöverdrag, men tekniken har också använts som en ren konstform. I finare hem kunde man t.o.m hitta broderade tapeter!

Om tyget man syr i har ett tydligt rutnät är man bunden till rutorna och då används i första hand s.k korsstygn. På vanliga tyger är man fri att sätta stygnen som man vill och det finns en stor mängd olika typer av stygn för att skapa olika uttryck. Oavsett teknik kan man arbeta med eller utan en förlaga. Förlagan kan man antingen skapa själv för ett unikt konstverk, eller köpa ett färdigt om det inte är lika viktigt att vara unik.

Brodyr under 6000 år

Brodyr från Ungern, 1100-talet

Brodyr från 1100-talet

I orienten var broderikonsten högt utvecklad redan år 4000 f.kr. Här i Norden har man hittat brodyrer som härstammar från bronsåldern, ca 1800-500 år före Kristus. På 900-talet efter Kristus blommade brodyrkonsten upp i Egypten. Det Bysantinska riket hade en etablerad brodyrkonst som influerade många länder runt omkring. Ett känt konstverk med influenser från det Bysantinska riket är en St Stephens kröningsmantel. Den användes i Ungerna och dateras 1301. Italien blev redan på 1100-talet ett centrum för brodyrkonsten. Många av de italienska konstverken kom från Sicilien.

De flesta brodyrer hade kyrkliga ändamål. Man tillverkades mycket vackert med tråd av både silver och guld samt pärlor och ädelstenar. Brodyrkonsten levde kvar i Italien även under 1500-talet då den minskade i utbredning i övriga Europa.

Modern brodyr

brodyrModernt broderi för kommersiella ändamål utförs i stort sett uteslutande med maskiner. En modern brodyrmaskin arbetar många gånger snabbare än en människa. Tekniken har gjort brodyren en mycket uppskattad teknik för profilkläder som T-shirts och kepsar.  Arbetsläder bör naturligtvis ha en utsmyckning som är både snygg och hållbar. I motsats till tekniker med tryck på textil så står sig brodyren bättre, även om tryckteknikerna har blivit bättre på senare år.

I verksamheter där man av hygienskäl vill tvätta sina arbetskläder ofta uppskattar man hållbarheten i brodyr av namn och logotyp på plagget.

Vill du veta mer? Mer information om brodyr finns på WikiPedia